Har du isninger i tænderne?

Isninger i tænderne

Skarpe, jagende smerter, der får alting omkring dig til at gå i stå i den korte tid, de står på. Sådan føles isninger i tænderne, der desværre er et udbredt problem.

Isninger kan både opstå ved indtag af noget varmt og noget koldt, sødt og surt, og hvis kold luft rammer tænderne. Mange mennesker er ikke klar over hverken årsagen eller mulighed for behandling, men hos en erfaren tandlæge i Roskilde, kan du få den rette hjælp til at blive isningerne kvit.

Derfor isner det i dine tænder

Isninger i tænderne går også under navnet ’blottede tandhalse’. Tændernes yderste lag kaldes emalje, og emaljen beskytter dentinen. Dentinen er den del af tanden, der omkranser tandens nerve. Smerter ved isninger opstår, når tandnerven påvirkes, og nervepåvirkningen kan altså kun finde sted, hvis dentinen er blottet.

Hvis du har et hul i en tand, en revne eller en dårlig fyldning, vil emaljen ikke kunne yde sin beskyttende effekt. Derfor vil dentinen være blottet, og der er risiko for isninger i tænderne.

En anden hyppig årsag til isninger er uhensigtsmæssig børsteteknik. Hvis tænderne børstes i en skurende bevægelse på tværs af tandrækken og altså ikke i små lette cirkelbevægelser, som der anbefales, er der stor risiko for at skade tandkødet. Tandkødet vil trække sig tilbage, og dette efterlader dentinen blottet.

Behandling af isninger i tænderne

Når du kontakter din tandlæge med henblik på afhjælpning af isninger, vil tandlægen først og fremmest undersøge årsagen til dine smerter. Der er gode muligheder for behandling, og derfor bør du ikke tøve med at søge hjælp.

Skyldes årsagen et hul i en tand, vil du hos en tandlæge nær Himmelev hurtigt modtage cariesbehandling, og er en dårlig fyldning årsagen til dine smerter, vil du få lavet en ny fyldning. Har du en revne i en tand eller en anden tandskade, som er årsag til dine isninger, vil rodbehandling mange gange kunne afhjælpe smerterne.

Når først tandkød har trukket sig tilbage, er der ikke mulighed for at få det til at komme frem igen. Skyldes dine isninger forkert børsteteknik, må løsningen på problemet derfor findes i flourlak. En flourlak er en beskyttende lak, der lægges på dine tænder, og denne lak virker beskyttende.

Hvordan forebygger man isninger?

Det bedste, du kan gøre for at forebygge isninger, er at børste dine tænder i små cirkelbevægelser med en blød tandbørste. Derudover bør du have så lille et forbrug af mad og drikkevarer, der indeholder sukker og syre, som muligt, da dette nedbryder tændernes emalje.
Tandlægerne Malte ApS
Skomagergade 15